Ja też mam ten sam problem, myślę, że na razie nie możemy polegać na harmonogramach z samochodu lub aplikacji. Rzadko były niezawodne, zdarzały się nawet dni, kiedy budziłem się rano i stwierdzałem, że ładowanie nie rozpoczęło się zgodnie z porannym harmonogramem, więc nie było ładowania, ale wtedy musimy użyć paliwa, jeśli nie możemy czekać, aż się naładuje.
Obecnie mam ustawiony samochód tak, aby ładował się po podłączeniu, ponieważ nie korzystam z harmonogramu z samochodu/aplikacji, ładuję za pomocą innej ładowarki EV (nie Ford Wallbox ani ładowarki 3-pinowej), ale mam ustawiony harmonogram w aplikacji ładowarki EV, więc działa to dobrze zgodnie z harmonogramem ładowarki EV (tanie taryfy nocne). Jednak jak tylko podłączę samochód, kilka minut później otrzymuję powiadomienie z aplikacji Ford, że ładowanie nie rozpoczęło się zgodnie z harmonogramem. Ale w aplikacji Ford ani w samochodzie nie ma ustawionego harmonogramu.
Zgłosiłem to do pomocy technicznej FordPass i zgodnie z oczekiwaniami wrócili do mnie, stwierdzając, że aplikacja FordPass nie jest kompatybilna z ładowarkami innych firm, tylko z Ford Connected Wallbox, dlatego wyświetla to powiadomienie, w jakim stopniu w to wierzyć, nie sądzę.
Wygląda więc z punktu widzenia aplikacji, że ładowanie po podłączeniu jest również harmonogramem, jeśli podłączysz go i w zależności od stanów zasilania ładowarki (takiej jak ładowarka ścienna) widzi, że wtyczka jest podłączona, ale nie może pobrać z niej zasilania do ładowania (ponieważ ładowarka ma własny harmonogram), wtedy traktuje to jako ładowanie, które nie rozpoczęło się zgodnie z harmonogramem (czyli po podłączeniu).