Ford Kuga Owners Club Forums banner

Instrukcje dotyczące wymiany lusterka bocznego

2 reading
23K views 7 replies 6 participants last post by  gadge  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Zastanawiam się, czy ktoś z Was wymieniał sam lusterko boczne od strony kierowcy. Właśnie zamierzam to zrobić. Czy trzeba zdjąć wewnętrzny panel drzwi, żeby to zrobić? Wymieniam cały zespół lusterek.

Jeśli któryś z Was, miłych ludzi, ma jakieś rady, byłbym bardzo wdzięczny.

Image

Black Kuggie

#3 ·
Dzięki HugaKuga. To przydatna informacja.

Myślę, że aby wymienić całą jednostkę, muszę odpiąć podstawę lusterka, co odsłania 4 śruby torx. Myślę, że muszę je tylko odkręcić, a następnie wymienić, podłączając przewody. Czy ktoś może to potwierdzić?

Z góry dziękuję

Black Kuggie

#4 ·
Podczas mycia mojego Kugi zauważyłem ostatnio, że brakuje soczewki do jednej z lampek doświetlających. Reszta lampki była, tylko przezroczysta plastikowa soczewka zniknęła!
9 funtów od dealera Forda za całą jednostkę lampki doświetlającej, więc przystąpiłem do jej wymiany, usuwając szkło lusterka, postępując zgodnie z wieloma postami tutaj. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy o tym pisali - to pokazuje, jakim nieocenionym atutem jest to forum!

Nawiasem mówiąc, jednostka lampki doświetlającej jest utrzymywana na miejscu przez, jak sądzę, małą śrubę "torx", do której brakowało mi śrubokręta, więc usunąłem ją łatwo za pomocą szczypiec z długim nosem i zastąpiłem normalną śrubą z łbem krzyżakowym o podobnym rozmiarze. Simples.

#5 ·
black_kuggie said:
Dzięki HugaKuga. To przydatne informacje.

Myślę, że aby wymienić całą jednostkę, muszę odpiąć podstawę lusterka, co odsłania 4 śruby torx. Myślę, że muszę je tylko odkręcić, a następnie wymienić, podłączając przewody. Czy ktoś może to potwierdzić?

Dzięki z góry

Black Kuggie
Musiałem zdjąć tapicerkę drzwi, aby uzyskać dostęp do złącza wielożyłowego, które łączy okablowanie samochodu z lusterkiem. Nie było możliwości sięgnąć od zewnątrz. Zdejmowanie tapicerki drzwi było za pierwszym razem trochę przerażające, ale musiałem to zrobić dwa razy, za drugim razem byłem bardziej pewny siebie. Zacznij od podważenia osłony klamki nożem kuchennym owiniętym taśmą maskującą, aby zapobiec powstawaniu śladów. Usuń dwie duże śruby z tyłu. Następnie mocno, ale bez zbyt mocnego ciągnięcia, odłącz panel od ramy drzwi, zaczynając od podstawy drzwi. Gdy pierwsze klipsy się zwolnią, widać pozostałe i łatwiej jest zobaczyć, gdzie reszta się znajduje. Złamałem jeden z klipsów, ale wrócił na swoje miejsce bez niego. Możesz całkowicie zdjąć tapicerkę drzwi, jeśli odłączysz wiązkę przewodów drzwi do głośników i okien.

Powodzenia!
Image

Edytowane przez: quatroxquatro

#7 ·
Wątek ma ponad 10 lat. Lepiej byłoby założyć własny wątek.

• Like
Reactions: Apollo