Ford Kuga Owners Club Forums banner

Piszące tylne hamulce

5K views 6 replies 4 participants last post by  MaoVi  
#1 ·
Mamy naszego Kugę od 6 tygodni i naprawdę go uwielbiamy, ale wczoraj po długiej podróży w deszczu zauważyliśmy coś dziwnego. Kiedy zjeżdżaliśmy z autostrady i hamowałem na zjeździe, tylne hamulce lekko piszczały. Skuteczność hamowania była normalna, poza hałasem. Wygląda na to, że tylne klocki mają jeszcze dużo życia, a tarcze też są w porządku, zastanawiam się tylko, czy to nadmiar deszczu, czy fakt, że tylne tarcze są pełne, a nie wentylowane jak przednie? Moje poprzednie 2 samochody miały wentylowane tarcze dookoła i dziwnie piszczały tylko wtedy, gdy pogoda była naprawdę gorąca latem.

#3 ·
Właśnie minęło 80 tys. dzisiaj rano. Nie sprawdzałem wewnętrznej okładziny, tylko zewnętrzną, patrząc przez koło.

#4 ·
Zauważam piski z tyłu, gdy zaciągam hamulec ręczny, a samochód wciąż się toczy. To coś w rodzaju rezonansu cienkiej stalowej płyty na zawieszeniu...

owns 2014 Ford Kuga Titanium X Sport
#5 ·
Nie, nic takiego, samochód był w ruchu, gdy pisk dochodził z hamulców.

#7 ·
Nic takiego, samochód był w ruchu, gdy piszczenie dochodziło z hamulców.
Najlepszym pomysłem jest wyjęcie tylnych klocków hamulcowych i dobre wyczyszczenie. Mechanicy montują nowe części na brudnej powierzchni, co zawsze powoduje problemy w przyszłości.

owns 2014 Ford Kuga Titanium X Sport
#6 ·
Jedyne piszczenie, jakie miałem, było wtedy, gdy tylne prawe koło było starte do metalu. Sprawdziłbym klocki po stronie tłoka. Nie wkładaj klocków Brembo z ECP. Są zbyt twarde.