Ford Kuga Owners Club Forums banner

Luty 2023 kuga hybrid 3l auto wymiana oleju przy 5k

2.5K views 7 replies 5 participants last post by  Ozekuga  
#1 ·
Cześć, mój Kuga hybrid 3l auto z 02/2023 miał wymieniony olej przy 5 tys. km, ponieważ wskaźnik zużycia oleju wskazywał 0%, pomimo że samochód nie potrzebował tego przez 2 lata. To było 6 miesięcy temu, a wskaźnik oleju pokazuje 50% przy 11 tys. km na liczniku. Dealer powiedział mojej żonie, że powodem wymiany oleju było to, że samochód jeździł przez większość czasu na baterii, ale czy to nie jest sens hybrydy? I po przejechaniu 160 km pokazuje 37 km zużycia baterii. Czy ktoś może mi w tym pomóc?

#4 ·
Wiele krótkich podróży (a 5 tys. rocznie by to wskazywało) spowoduje szybkie zużycie wskaźnika zużycia oleju.

Przeniesione do właściwej sekcji, ponieważ w wątku powitalnym nie wolno zadawać pytań.

Proszę umieścić szczegóły swojego samochodu w podpisie, zgodnie z prośbą zawartą w wiadomości powitalnej.

PS nie ma Kugi 3L, więc załóżmy, że to literówka.
To 2.5 automat 8 biegów, dzięki za odpowiedź, więc znowu to samo, niski przebieg i olej do 50%

#3 ·
Brzmi dla mnie źle.
Mój ma rok pod koniec tego miesiąca, przejechałem niecałe 7 tysięcy mil, większość na prądzie i ma 53% żywotności oleju na wyświetlaczu. Jednak jeśli silnik 2.5l uruchomi się na bardzo krótki czas i nie będzie miał możliwości rozgrzania się, nie wpłynie to dobrze na olej. To tak, jakby używać samochodu tylko na benzynę, aby przejechać kilkaset metrów do sklepu i z powrotem, tzn. olej silnikowy nigdy się nie nagrzewa i może gromadzić się dużo kondensacji.

• Like
Reactions: Skwizz
#6 ·
Brzmi dla mnie źle.
Mój ma rok pod koniec tego miesiąca, przejechał niecałe 7 tysięcy mil, większość na prądzie i ma 53% żywotności oleju na wyświetlaczu. Jednak jeśli silnik 2,5 l uruchomi się na bardzo krótki czas i nie będzie miał możliwości rozgrzania się, nie wpłynie to dobrze na olej. To tak, jakby używać samochodu tylko na benzynę, aby przejechać kilkaset metrów do sklepu i z powrotem, tzn. olej silnikowy nigdy się nie nagrzewa i może gromadzić się dużo kondensacji.
Dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź, doceniam to gerry

#5 ·
@gerarddeeney321 dlaczego nie przedstawisz się w sekcji Nowi członkowie i nie umieścisz danych swojego kuga w podpisie, zgodnie z prośbą zawartą w e-mailu powitalnym👍

• Like
Reactions: oldgitdave