Ford Kuga Owners Club Forums banner

Spryskiwacze przednie i tylne nie działają

8.8K views 6 replies 5 participants last post by  Ross J  
#1 ·
Samochód zgodnie z podpisem.

Wyszedłem dziś rano samochodem, przednia szyba była brudna, ponieważ w ciągu ostatnich 2 miesięcy nie używałem go zbyt często i go nie myłem.

Aktywowałem przednie spryskiwacze, prysk wody, a potem praktycznie nic. Spróbowałem z tyłu, sucho jak pieprz.

Wróciłem do domu i spędziłem tylko 5 minut patrząc na samochód. Za każdym razem, gdy pociągam za dźwignię przedniego spryskiwacza, wydobywa się odrobina wody. Z tyłu nic nie wychodzi. Słyszę silnik spryskiwacza, brzmi tak samo jak zawsze. Słyszę kliknięcie (zgaduję, że elektromagnes) zza schowka. Na podłodze pod samochodem nie ma wody. Zbiornik spryskiwacza jest pełny.

Jakieś sugestie, od czego zacząć? Dziękuję.

#2 ·
Mam podobny problem, ale tylko z prawym przednim spryskiwaczem. Poprosiłem ich, żeby na to spojrzeli, kiedy oddałem samochód na przegląd/badanie techniczne i w ramach gwarancji w lutym. Zapomniałem o tym, dopóki nie chciałem go użyć, wydobywała się tylko strużka, nie wiem jak to naprawić.

Ross

#5 ·
Mam podobny problem, ale tylko z prawym przednim spryskiwaczem. Poprosiłem ich, żeby na to spojrzeli, kiedy oddałem go na przegląd/badanie techniczne i w ramach gwarancji w lutym. Zapomniałem o tym, dopóki nie chciałem go użyć, wyszła tylko strużka, nie wiem jak to naprawić.

Ross
Powinienem był dodać, że dział serwisu nie mógł na to spojrzeć, kiedy o to prosiłem, bo by działało, z drugiej strony powinni byli to sprawdzić, kiedy robili badanie techniczne, myślę, że to jedna z tych rzeczy, które powinni sprawdzać i tak.
Używam różnych płynów do spryskiwaczy i zawsze je rozcieńczam, zawsze tak robiłem i nigdy wcześniej nie miałem problemu.

#3 ·
Może to być rodzaj płynu do spryskiwaczy, którego używasz. Po pewnym czasie płyn do spryskiwaczy może się zestalić i zablokować wyloty. Może warto odłączyć od niego węże i przepłukać wszystko.

owns 2024 Ford Kuga ST Line X Technology Pack
#6 ·
Podobnie jak w innych komentarzach, prawdopodobnie filtr jest zablokowany. Przytrafiło mi się to już dwa razy, więc używam tylko wody w zbiorniku spryskiwaczy, ponieważ niektóre płyny do spryskiwaczy koagulują, a gdy jest ich mało, przyklejają się do filtra.

#7 · (Edited)
Cóż, przednie spryskiwacze się zepsuły, więc zarezerwowałem je w niezależnym warsztacie, to dysze spryskiwaczy przestały działać, musiałem kupić 3 po 17,55 funtów każdy plus robocizna 50 funtów, powiedziano mi, że są to podgrzewane dysze, nigdy o tym nie wiedziałem lol. Wszystko działa teraz świetnie.

• Like
Reactions: NigelB