Ford Kuga Owners Club Forums banner

Tylne światło przeciwmgielne nie działa

1.2K views 4 replies 3 participants last post by  Bryer  
#1 ·
Cześć wszystkim, moje tylne światło przeciwmgielne nie działa, włącznik na desce rozdzielczej się zapala, więc zakładam, że prawdopodobnie żarówka się przepaliła. Czy to spowodowałoby zapisanie TDC (tj. czy żarówka jest monitorowana)? Jeśli to żarówka, czy można ją wymienić bez zdejmowania tylnego zderzaka, a jeśli nie, to jak zdjąć zderzak?
Z góry dziękuję
Alan

#2 ·
Głupie pytanie, ale czy sprawdzałeś z włączonymi światłami? Jeśli jest jak w Mk2, jestem pewien, że reflektory muszą być włączane ręcznie, a nie w trybie automatycznym, aby tylne światło przeciwmgielne działało, nigdy nie sprawdzałem swojego, ponieważ nigdy nie miałem wystarczająco gęstej mgły (niektórzy używają ich w ulewnym deszczu tut tut, wskazówka jest w nazwie, światło przeciwmgielne).

• Like
Reactions: Andy-iso
#5 ·
Głupie pytanie, ale czy sprawdziłeś przy włączonych światłach? Jeśli jest jak w Mk2, jestem pewien, że reflektory muszą być włączane ręcznie, a nie w trybie automatycznym, aby tylne światło przeciwmgielne działało, nigdy nie sprawdzałem swojego, ponieważ nigdy nie miałem wystarczająco gęstej mgły (niektórzy ludzie używają ich w ulewnym deszczu, tut tut, wskazówka jest w nazwie, światło przeciwmgielne)
Nie chcę psuć zabawy, ale Kodeks Drogowy został zmieniony, aby zezwolić na używanie tylnych świateł przeciwmgielnych w ulewnym deszczu (widoczność 100 m lub mniej), gdy rozprysk na autostradzie imituje warunki mgły, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wypadku z tyłu.

"Jazda w niekorzystnych warunkach atmosferycznych (226 do 237)

226
MUSISZ używać świateł mijania, gdy widoczność jest poważnie ograniczona, na ogół, gdy nie widać dalej niż 100 metrów (328 stóp). Możesz również używać przednich lub tylnych świateł przeciwmgielnych, ale MUSISZ je wyłączyć, gdy widoczność się poprawi (patrz Zasada 236). Prawo RVLR regs 25 & 27 "

#4 ·
Aktualizacja: nie musisz całkowicie usuwać zderzaka (ale może to być wskazane). Udało mi się dostać do urządzenia, usuwając dolne mocowania zderzaka i wszystkie mocowania zderzaka po stronie kierowcy. Następnie możesz sięgnąć do tyłu lampy przeciwmgielnej i obrócić ją o 1/4, a uchwyt żarówki wyjdzie. W moim przypadku żarówka się nie przepaliła, ale była skorodowana. Więc teraz wyczyszczona, cienka warstwa smaru i teraz znowu działa. Mam nadzieję, że teraz dostanę certyfikat MOT!