Ford Kuga Owners Club Forums banner

Jak daleko do czołgu?

11K views 13 replies 9 participants last post by  jahoo3  
#1 ·
W 2019 roku mam nadzieję odbyć podróż po Europie moim 2-litrowym, 150-konnym dieslem kuga i próbuję w przybliżeniu obliczyć, jaki dystans będę mógł pokonać między tankowaniami. Nie mam mojego Kugi wystarczająco długo ani nie odbyłem żadnych długich podróży, aby dokonać oceny, powinienem wspomnieć, że będziemy we dwoje plus sprzęt kempingowy, czy ktoś ma pojęcie, jaki dystans lub MPG mogę oczekiwać? Z góry dziękuję.

#4 ·
Mój kuga mk2 180ps:
- conti sport contact 5 235/45/19 - 34 psi
- manualna skrzynia biegów
- klimatyzacja włączona
- 3 osoby w środku
- 600 mil na pełnym baku / 40 mpg

W 100% autostrada
112 km/h z tempomatem

owns 2014 Ford Kuga Titanium X Sport
#6 ·
Zbiornik 60L przy 40mpg daje maksymalnie 530 mil na zbiorniku - zakłada się, że jedziesz aż do całkowitego opróżnienia. W żaden sposób nie przejedziesz 600 mil przy 40mpg.
Jaką wersję 1.5EB posiadasz? Jeśli 150 KM, ile km (mil) przejeżdżasz na pełnym zbiorniku przy prędkości 75-80 mil na godzinę? Zastanawiam się również nad zużyciem paliwa przy tej prędkości - mam niecałe 8 l/100 km (lub 35 MPG).

Dzięki z góry!

#8 · (Edited)
Cóż, nawet zasięg 420 mil jest naprawdę dobry, szczerze mówiąc, jak na benzynowego SUV-a o masie 1,6 tony (daleko od mojego starego Focusa MK2 1.6TDCI, który miał zasięg -(-550 mil-)- 680 z 53-litrowego baku xD). Mam zamiar odbyć 950-milową podróż w listopadzie z 3 osobami w samochodzie, więc do tego czasu muszę dokonać pewnych obliczeń.
Dziękuję za odpowiedź! :D

#13 ·
Jest tak wiele zmiennych, które należy wziąć pod uwagę, zadając to pytanie. Jakość paliwa, marka i ciśnienie opon, styl jazdy, czynniki środowiskowe, pogoda itp. Można dać dwie osoby ten sam samochód i każda uzyska inne wyniki. Sprawdziłbym trasy, którymi się poruszasz i zaplanował tankowanie na określonych stacjach benzynowych wzdłuż trasy, zamiast martwić się o to, jak daleko. Prawdopodobnie użyłbym przebiegu 300 mil między tankowaniami, aby zapewnić margines bezpieczeństwa, aby upewnić się, że nie zabraknie Ci paliwa.

#14 ·
Do Nigela B. Wcześniej miałem kilka samochodów z silnikiem Diesla i uwielbiam je, ale teraz coraz trudniej jest przejść przegląd dla pojazdów z silnikiem Diesla i jest więcej powodów do zmartwień, takich jak filtr cząstek stałych... Moim ostatnim samochodem było Volvo V60 1.6 t4 benzyna 180 KM, a średnie spalanie wcale nie było złe, więc zdecydowałem się na benzynowego SUV-a. Wiedziałem, że spalanie będzie gorsze, więc byłem na to przygotowany. Uwielbiam moją Kugę.