Ford Kuga Owners Club Forums banner

Olej silnikowy Mk 2.5 2.0l diesel

4.5K views 13 replies 5 participants last post by  Lee Egg  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Przede wszystkim mam Mk 2.5 z 67 roku. Silnik 2.0L diesel Duratorq.

Kiedy szukam oleju silnikowego online, zawsze pisze, że potrzebuję 0w 30. Ale w mojej instrukcji jest napisane, że do 2.0L duratorq-Tdci (DW) potrzebuję 5W 30 zgodnie ze specyfikacją WSS-M2C913-D.

W instrukcji nie ma innych wersji 2.0l duratorq, więc zakładam, że wszyscy mamy wersję (DW)??? Co oznacza DW i czy ktoś może to potwierdzić? Dzięki. Lee.

#6 ·
Wypróbuj tutaj pasek wyszukiwania. Było kilka zapytań o to, jaki olej silnikowy jest używany... W moim jest Castrol magnatec professional D 0W 30. Z serwisu dealera... olej stop/start, jak mówią.

#7 ·
Tylko niektóre, używając paska wyszukiwania

#10 ·
Po prostu używam paska wyszukiwania

Żaden z postów tak naprawdę nie ma odpowiedzi. Dużo sprzecznych informacji i żadnej konkretnej odpowiedzi. Instrukcja mówi jedno. Strona internetowa Forda drugie. Niezbyt idealne.

#8 ·
Ta etykieta dotyczy ilości czynnika do klimatyzacji do napełniania i serwisu. Vospers dostarczył mi 0w30 WSS-M2C950-A, czyli olej C2. Serwis u dealera Forda przez poprzedniego właściciela, Helix Ultra, niestety brak innych informacji na temat dokładnej specyfikacji, to jest mylące. Czy po przejściu z 5w30 na 0w30 kontrolka oleju świeci się dłużej?

#11 ·
Kilku zasugerowało 0W 30, tak jak wlali do mojego kuga podczas jednego z serwisów, które miałem, od dealera Forda, więc tego się trzymam.

#13 ·
Żaden problem Lee jest tutaj, aby spróbować pomóc (jak widziałeś w innym wątku 🤣)